Rederijkerspost maart 2001

REDERIJKERSPOST

Contactblad van de Rederijkerskamer Nicolaas Grijp, Opgericht 1862 te Grijpskerk, maart 2003

  Rederijkerspost | programma's

8

Bestuur:
Greet Oosterbaan Voorzitter
John Engberts Secretaris
Wessel Hagels Penningmeester
Greetje Meindertsma Coördinatie jeugdzaken
Greetje Bosma Lid

      
 
 

 
 
Het correspondentieadres: Engewertlaan 9
9843 BX Grijpskerk
tel: 0594-212788
e-mail: ajengberts@castel.nl


Uitvoering | Brussel | Concours | Reglement | Email-adressen
| 500 Jaar Grijpskerk |
VRIENDEN REDERIJKERS, LEDEN EN DONATEURS NICOLAAS GRIJP

Het is weer zover, de jaarlijkse uitvoering staat voor de deur en wel op

29 maart a.s. in De Burcht aanvang 20.00 uur

Schrijf deze datum snel op de kalender of in je agenda. Het belooft weer een mooie avond te worden, die je niet mag missen.

Wat is het programma:

De jeugd
Als eerste treedt de jeugd op met het stuk Allemaal kwaaie apen.

Juffrouw Schat heeft heel wat te stellen met haar rumoerig stel kinderen in de klas. Ze besluit een grapje met ze uit te halen. Maar dat pakt uiteindelijk anders uit dan ze verwacht had.....

Dit jaar wordt het stuk weer net zo mooi of misschien wel weer net iets mooier dan vorige keer.

Liefst 17 kinderen zijn al maanden aan het repeteren om weer iets moois op de planken te zetten. Het is dit jaar een extra grote groep. Dit komt omdat er volgend jaar een deel van de vaste spelers naar de middelbare school gaat en dan eigenlijk wat te groot worden om mee te doen. Daarnaast stonden er al een aantal kinderen een paar jaar op de wachtlijst. Voor deze ene keer hebben de begeleiders besloten om de kinderen van de wachtlijst ook mee te laten doen, zodat ze alvast wat ervaring kunnen opdoen.

Het was voor de kinderen niet leuk om steeds buiten de boot te vallen, maar kinderen die eenmaal meegedaan hebben, willen graag het volgend jaar weer. En eigenlijk willen de begeleidsters niet dat de groep te groot wordt, want dan is het niet leuk meer voor begeleiding en kinderen.

En verder…
Vorige jaren voerde de oudere jeugd steeds een eigen stuk op. Dit jaar is het voor het eerst dat deze speler en speelsters tezamen met de volwassenen een stuk op de planken zetten. Er is gekozen voor een eigentijdse bewerking van het klassieke blijspel De Vrek van Molière.

Denk niet wat saai, want het wordt een moderne en sprankelende opvoering.
Het thema blijft van alle tijden: een gierige vader die zoon en dochter op een goede (dus voor hem goedkope) manier wil uithuwelijken. Daarvoor heeft hij een rijke weduwnaar en een rijke weduwe op het oog. Zelf wil hij dan trouwen met het vriendinnetje van zijn zoon. Dat lijkt hem wel wat zo'n jong onschuldig ding.
Het is wel duidelijk dat zowel dochter als zoon en vriendin niets voor deze regeling voelen. Als er dan ook nog geld verdwijnt, heeft de vader het helemaal niet meer.

Maar goed het is een blijspel en aan het eind komt het geld terecht en krijgen de gelieven elkaar.

Komt dus allen kijken en neem ook de kinderen mee.Wat is er afgelopen seizoen gebeurd?

Allereerst het jaarlijkse Internationale Rederijkers Congres, in 2002 gehouden op 8 en 9 juni in Brussel. Het KPGRV deed mee met de strijd om de Taalunieprijs met een gezamenlijke bijdrage. Het verplichte stuk: De Barrevoetse Broers, werd opgevoerd door leden van een aantal Kamers. Vanuit Nicolaas Grijp deed Greetje Meinderstma mee. Het was een mooie eigentijdse bewerking van een middeleeuws stuk. De prijs ging echter verdiend naar de jeugdgroep uit Ronse (België).
Bij de opening van het seizoen in september is het stuk nog een keer opgevoerd. Ook de daar aanwezigen hebben er van genoten.

Op 15 en 16 november is in 't Holt in Zuidhorn het jaarlijkse Concours gehouden.

Voor Nicolaas Grijp deed Ine van de Berg mee met het gedicht... van Judith Herzberg. Net als vorige keer won zij daarmee de eerste prijs. Ine ook vanaf hier gefeliciteerd.

Huishoudelijk reglement
Op de laatste ledenvergadering is een nieuw Huishoudelijk Reglement vastgesteld. Het bestaande reglement was al oud en paste niet meer in deze tijd. Omdat we er van uitgaan dat alle leden het reglement kennen, is het bijgevoegd bij deze Rederijkerspost.

Tenslotte
Wij willen nog steeds graag de e-mailadressen hebben van leden en donateurs. Dat maakt het doorgeven van berichten een stuk eenvoudiger. U kunt het doen door eenvoudig even een mailtje te sturen naar:


Uitvoering | Brussel | Concours | Reglement | Email-adressen

Indien u een bericht aan de kamer Nicolaas Grijp wilt zenden kunt u dat hier intypen: